Loslaten

Vandaag ga ik mijn zolder opruimen. Alleen wat ik wil meenemen als ik verhuis mag blijven.

Ik merk dat ik er een beetje tegenaan zit te hikken.

Wat ga ik tegenkomen? 13 jaar geleden ben ik naar dit huis toe verhuisd, samen met mijn ex-man. Er zijn toen dozen en spullen neergezet uit ons vorige leven.

Oude administratie, boeken, studieboeken, foto’s? Ik ga het zo ontdekken.

Ik realiseer me dat ik de afgelopen jaren in de rest van het huis zoveel heb weggegooid en georganiseerd. Alles krijgt steeds meer een plek, de dubbelingen vervallen omdat ik ze weggooi of weggeef. Daardoor wordt alles helderder. Alle spullen die ik heb krijgen een duidelijke plek, waardoor hun kwaliteit of niet kwaliteit zichtbaarder wordt.

Zijn ze oud, kapot, versleten en aan vervanging toe of heel mooi en stralend. Dienen ze krachtig de functie die van hun gevraagd wordt?

De vertaalslag naar doorbraakcoaching is snel gemaakt.

Ben jij fit voor de rol die je vervult? Wat mag je loslaten, wat dient jou niet langer?

Past je rol je nog? Word je elke dag enthousiast van de waarde die je toevoegt? Zijn er nog dingen die je spannend vindt?

Durf jij los te laten?

Ik kom veel leiders tegen die bang zijn hun huidige baan of cliënten of bedrijf los te laten.

Vaak houden ze vast aan het verleden, ervaringen uit het verleden, routines uit het verleden, klanten uit het verleden, vriendschappen uit het verleden. Vanuit een loyaliteit of gewoonte. Of angst?

De vragen: Wat als ik loslaat? Kan ik wel wat anders? Willen mensen dit wel van me? Maar hoe betaal ik dan mijn hypotheek? 

Geeft iets jou energie of kost het je energie?

Om je levensenergie fris te houden is het belangrijk om in elk moment opnieuw te onderzoeken of iets je dient, of iets jou energie geeft, zodat jij het nog meer energie terug kunt geven? Blijft het stromen en groeien? Voeden? Groeit de waarde? Groei jij?

Of kost het?

We leven in een maatschappij van overvloed, er is meer dan genoeg.

Daarnaast komen we uit een historie van Calvijn en wederopbouw.

Zelf kom ik uit een familiesysteem, waarin je vooral hard werkt voor de ander. Mijn vader komt uit een bakkersfamilie met 10 kinderen, waar hard gewerkt moest worden op elk moment en de klant ook op zondag na de kerk eerst bediend werd. Tekort was een groot thema.

Nu zie ik dat je pas goed kunt dienen als je eerst jezelf goed gevoed hebt. Anders komt het tekort continu mee. In elk contact.

Herfst is een mooi moment om los te laten

Herfst is de tijd van het jaar waarin de natuur (wij zijn natuur) het proces van loslaten laat zien. Loslaten, naar binnen gaan en verstillen. De energie van de nieuwe maan nu, helpt je om de openheid, het niet weten, er te laten zijn, waardoor ruimte ontstaat voor nieuwe kansen, initiatieven, innovatie en klanten.

In onze maatschappij van overvloed zijn we gewend om te stapelen. Elke keer een nieuw plan, meer omzet, nieuwe cursus, meer spullen. Elke marketing uiting schreeuwt naar je, koop mij, ik help je van al je problemen af, dan is alles opgelost.

Meer meer meer… onze mailboxen puilen uit, onze huizen puilen uit..

Maar meer is pas echt meer, als er ruimte is voor nieuw. En voor nieuw moet je eerst bereid zijn het oude los te laten. Het oude hoort in je verleden bij je verleden en dient niet meer in de toekomst. Loslaten kost energie. Maar meeslepen nog veel meer. Het verzwaart, maakt je minder fris en kost levensenergie.

Waardoor je nieuwe kansen niet herkent en ze jou ook niet herkennen. Want die oude laag, die oude energie hangt eromheen, zit letterlijk de vernieuwing in de weg.

 

Een nieuwe frisse versie van jou!

En de wereld heeft de nieuwe frisse jou nodig! Want het lijkt alsof we in overvloed leven, maar eigenlijk is er ook veel armoede. Gebrek aan levensenergie, die we verdoven door meer spullen te kopen en leuke dingen te doen.

Dus, daarom ga ik zo mijn zolder leegruimen om letterlijk ruimte te maken voor de volgende stap in mijn leven.

Is er iets wat jij los kunt laten? Weg kunt gooien of weg kunt geven? Iets wat je niet meer hoeft te doen van jezelf? 

Om ruimte te creëren? Om plek te bieden aan iets wat nieuw geboren wilt worden door jou? 

Ik ben heel benieuwd! Laat je het me weten?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *