Janneke 100% vrij

Janneke is 30 jaar, heeft haar studies succesvol afgerond en een leuke baan gevonden in de consultancy in de utility industrie. Ze werkt daar inmiddels 5 jaar en heeft het prima naar haar zin, ze draagt op een aantal momenten bij met haar inspirerende onderscheidende blik en ideeën. Alleen ze voelt zich ook vaak onzeker. En dan staat ze net te weinig haar mannetje. Waardoor haar ideeën soms door de andere ambitieuze collega’s om haar heen ondergesneeuwd worden. Regelmatig weet ze onvoldoende haar waarheid naar voren te brengen en klapt ze dicht. Soms bij haar collega’s ,maar af en toe ook bij de cliënt.

De eigenaar van de organisatie omschrijft het als volgt: “De ene keer zie ik haar helemaal stralen, is ze krachtig en vind ik het ook prettig om naar haar te luisteren. En op andere momenten vraag ik mij af; waar is Janneke. Ik zie dat ze wel probeert om haar verhaal naar voren te brengen, maar het komt dan totaal niet uit de verf. Ik merk soms zelfs dat ik me dan een beetje aan haar irriteer.”

Zit ik wel op de juiste plek, doe ik wel het juiste werk?

Janneke kwam voor een kennismakingsgesprek en gaf zelf aan dat ze ook niet begreep wat er nu precies gebeurde, waarom het de ene keer wel heel goed lukte om haar verhaal naar voren te brengen en de andere keer totaal niet. Ze vond het enorm frustrerend en begon ook steeds meer te twijfelen aan zichzelf. Kan ik het wel? Zit ik wel op de juiste plek, doe ik wel het juiste werk?

“Op mijn borst, het is alsof alles daar samenknijpt”.

Eerst vroeg ik haar te vertellen over een moment waarop het niet lukte, waarop ze niet haar mening over de bühne kon brengen. Ze beschreef de situatie en ik vroeg haar; waar voel je dit in je lijf? “Op mijn borst, het is alsof alles daar samenknijpt”.

Blijf er maar bij en voel het maar. Ga er maar naar toe als een nieuwsgierig kind en onderzoek het. Wat voel je? Kun je dat omschrijven? Heeft het een kleur? “Ja, het voelt strak en zwart en dik”.

De tranen rolden over haar wangen, terwijl ik zag dat ze ontspande.

Blijf er maar bij, adem maar door. Beschrijf maar wat er gebeurt. Er sprong een ervaring uit het verleden in haar gedachten die haar verdrietig maakte. Ze probeerde het nog weg te drukken, maar het was te laat. Voel het maar, voel het maar in je borst. De tranen rolden over haar wangen, terwijl ik zag dat ze ontspande.

Nadat ze het verdriet had gevoeld, het er helemaal mocht zijn, zei ze; “Hee, het lijkt net of het verandert, het wordt zachter, het ontspant”.

Precies.

En ik zou graag willen dat elke keer wanneer je in een zakelijke situatie dit gevoel krijgt, je er de aandacht aan geeft. In plaats van dat je het weg probeert te drukken of het probeert te negeren. Als het lukt is het prettig als je dat tijdens een bespreking kunt doen, maar als je dat te spannend vindt kan het eventueel ook in een ruimte waar je even alleen kunt zijn.

De sessie daarna vertelt Janneke enthousiast over een moment waarop het haar lukte om bij het gevoel te blijven en ze vertelde ook over momenten waarop het niet lukte.

“Op de momenten dat het wel lukt voel ik me rustiger, meer ontspannen en kan ik veel helderder blijven denken.

Welk verschil ervaar je dan in die momenten? “Op de momenten dat het wel lukt voel ik me rustiger, meer ontspannen en kan ik veel helderder blijven denken. Dan voel ik me ook niet snel onder druk gezet door collega’s of de snelheid in de vergadering. Ik durf de tijd te nemen om mijn punt te maken en heb mijn verhaal ook veel helderder”.

“En op de momenten dat het niet lukt, merk ik dat ik veel meer in mijn hoofd zit en veel meer bezig ben met wat er om mij heen gebeurt en wat ik denk dat de anderen van mij verwachten”.

We analyseren welke elementen haar helpen om situatie 1 vaker te creëren en uit te breiden. Na 10 sessies zijn we klaar.

“Ik ervaar vooral dat het heel helder is waar ik heen wil en wat ik daarin kan doen.”

Photo by EmmaDau Unsplah

Een jaar later appt ze mij, we hadden doelen afgesproken waar ze mee aan de slag zou gaan. Ze vertelt; “Ik zag de doelen weer en realiseer me dat deze thema’s nu een jaar later geen enkel probleem meer voor me vormen. Ik herken ze zelfs niet meer! Ik ervaar ze niet meer en ik ervaar vooral dat het heel helder is waar ik heen wil en wat ik daarin kan doen. Dus na ongeveer een jaar na afronding van de coaching is het resultaat voor mijzelf enorm, dus dank!!”.

 

Kennismaken

Via deze link vertel ik jou in 30 minuten hoe je een doorbraak realiseert

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *